MechMate CNC Router Forum

Go Back   MechMate CNC Router Forum > Structure & Mechanics > 50. Toolheads
Register Options Profile Last 1 | 3 | 7 Days Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old Mon 20 June 2011, 22:10
JamesJ
Just call me: Jim #104 (retired)
 
Kansas
United States of America
PC 7518 controlled with SSR

Is anyone using a SSR to turn on/off a Porter Cable 7519? I am setup with a SSR controlled with the BOB (PMDX-125) and when I turn on the router via the SSR, it does not start running. With the SSR activated, if I turn the switch mounted on the router off then back on, the router starts to run. Shutting the router off works normally when using the SSR. I have replaced the SSR with a known good one and get the same symptoms. Not quite sure how to proceed...
Reply With Quote
  #2  
Old Tue 21 June 2011, 00:24
Alan_c
Just call me: Alan (#11)
 
Grabouw (Western Cape)
South Africa
Send a message via Skype™ to Alan_c
Not sure of the details but somewhere on the forum is a discussion about using an SSR to switch loads like a router, and it does not seem to work, something about start loads etc, thats why it works if you phisically switch the router on with the SSR activated but the SSR is not able to start the machine on its own - better bet is to use a contactor which is activated by the BOB which in turn energises the Router.
Reply With Quote
  #3  
Old Tue 21 June 2011, 04:12
JamesJ
Just call me: Jim #104 (retired)
 
Kansas
United States of America
Alan, thanks for the info. I will search the forum some more.
Reply With Quote
  #4  
Old Tue 21 June 2011, 11:08
bradm
Just call me: Brad #10
 
Somerville(MA)
United States of America
Try adding a dummy load, like a low-wattage light bulb, in parallel with the router. You can make it into a "bit is turning" indicator.
Reply With Quote
  #5  
Old Tue 21 June 2011, 12:54
smreish
Just call me: Sean - #5, 28, 58 and others
 
Orlando, Florida
United States of America
ghost load - McCandless style
Reply With Quote
  #6  
Old Thu 23 June 2011, 19:00
JamesJ
Just call me: Jim #104 (retired)
 
Kansas
United States of America
Thanks for the help. I have ordered a "pilot" lamp to install on my controller. It will be the parallel load and a "Router On" indicator.
Reply With Quote
Reply

Register Options Profile Last 1 | 3 | 7 Days Search Today's Posts Mark Forums Read

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 08:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.