MechMate CNC Router Forum

Go Back   MechMate CNC Router Forum > Computing, Software & Programming > CNC motion control software
Register Options Profile Last 1 | 3 | 7 Days Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old Mon 19 December 2016, 21:16
ekdenton
Just call me: Ed #8
 
Alamogordo, NM
United States of America
Mach 3 install

Hey Guys, I had a fatal computer HD and PS crash on my MM computer. We may have had a lightning strike, or a bad power surge. At any rate I replaced all the bad computer parts and I had to reinstall Mach3. Now I cant remember or find the information for the initial set up for the MM. Can someone point me in the right direction for some help with the Config. settings? It's been so long since I built it I cant remember much about the set up except I do remember it was a bit difficult to get operating the first time.
Reply With Quote
  #2  
Old Fri 23 December 2016, 06:45
ekdenton
Just call me: Ed #8
 
Alamogordo, NM
United States of America
Hey guys is Doug or anyone still here on this forum that can answer my previous post? I haven't been on in about 7 years so I do not recognize any of the people now doing builds. Need a little help with initial set up of Mach3. I didn't save any of the ports and pins settings and I can not find the video that I watched that explained all that years back. Kinds stuck here and I have some customers that are waiting on orders. Been down since last October.
Reply With Quote
  #3  
Old Fri 23 December 2016, 12:19
danilom
Just call me: Danilo #64
 
Novi Sad
Serbia
which breakout board you have installed? it should contain all pinout in its manual
Reply With Quote
  #4  
Old Fri 23 December 2016, 12:23
danilom
Just call me: Danilo #64
 
Novi Sad
Serbia
Looking at your build thread its PMDX 122

there seem to be couple of revisions but try this PDF

http://www.pmdx.com/Doc/Archive/PMDX-122_Manual_111.pdf
Reply With Quote
  #5  
Old Fri 23 December 2016, 12:45
bradm
Just call me: Brad #10
 
Somerville(MA)
United States of America
Searching the forum for 'mach 3 config' and 'mach3 config' seems to give a reasonable sized set of results to look through, including http://mechmate.com/forums/showthread.php?t=218&page=2
I did not find any complete configurations. I'm a linuxcnc / machinekit guy, so I don't have a config to send you, but maybe another Mach3 user can do that?
Reply With Quote
  #6  
Old Wed 28 December 2016, 19:45
ekdenton
Just call me: Ed #8
 
Alamogordo, NM
United States of America
okay thanks for the info!
Reply With Quote
  #7  
Old Sun 01 January 2017, 13:16
Robert M
Just call me: Robert
 
Lac-Brome, Qc
Canada
Send a message via Yahoo to Robert M Send a message via Skype™ to Robert M
Ed....maybe I can assist you some ?!
I'm still running mine with a PMDX-122 & Mach 3 & Gerry 2010 screen set!
What would you like to know ?
Reply With Quote
  #8  
Old Sun 01 January 2017, 17:15
ekdenton
Just call me: Ed #8
 
Alamogordo, NM
United States of America
I had a fatal computer crash, possibly a lightning strike. It even killed the CD drive on the computer, but amazing enough the motherboard was still good. I have the computer fixed and Mach3 reloaded and ready to go. It's been 8 or 9 years ago since I built it and I forgot pretty much everything about setting it up. Anyway Danilo posted the PDX user manual. So soon as I get time I will go out and see which motor drivers are wired to which pins on the PDX and then set those up in the Mach3 ports and pins. Seems like there are several other things to set up to get the router to spin, and the gantry to travel in the correct direction? Also I remember last time I set up the mechmate the first time it took forever to get home set up. I am using the capacitive proximity sensors also for home positioning. I cant remember how those are wired or if they are set up in the ports and pins also?
Reply With Quote
  #9  
Old Wed 22 February 2017, 11:50
ekdenton
Just call me: Ed #8
 
Alamogordo, NM
United States of America
Okay i am finally getting a moment to work on setting up Mach 3 again. Watching the set up video it says to go to the computer device manager to find the printer port number. I think this is what took me about 3 weeks last time to figure out. This computer has no printer ports in the device manager. I have a parallel port that i added because this computer did not come with one. When I go to parallel port and then to details i see a long string of numbers. Their is not a 3 digit number as in the set up window that you have with a printer port. Am i looking in the wrong place for a port number? Also on motor tuning the default setting is 2000 steps per unit. I will be using inches rather than mm so what will be the setting for the steps per unit?

Also for X-2 motor the choices on mach 3 are X, Y, Z, A, B, C SO X,Y,Z are already used so i am using A for X-2 and set my pins accordingly. It seems like their was something i set before that Mates X-1 and X-2 together but i can not remember what that was LOL the guy in this video did not say about two motors of the same axis.

Last edited by ekdenton; Wed 22 February 2017 at 12:02..
Reply With Quote
  #10  
Old Wed 22 February 2017, 14:29
ekdenton
Just call me: Ed #8
 
Alamogordo, NM
United States of America
Okay I figured out how to slave A axis with X axis so i should have the two gantry motors i union with each other. I still need to figure out what to set the steps at and what the port number is that i need to plug in.



https://1drv.ms/i/s!AhVqURLDw5_Ri9U-exkbmeSdVwDihQ

Last edited by ekdenton; Wed 22 February 2017 at 14:41..
Reply With Quote
  #11  
Old Thu 23 February 2017, 11:04
ekdenton
Just call me: Ed #8
 
Alamogordo, NM
United States of America
I think i have everything set except the port number. So Mach3 is not communicating with the PMDX board. Kinda stuck here. I did an online search and although there are hundreds of people with the same issue i do not see an answer. I tried the 378 and that doesn't work.
Reply With Quote
  #12  
Old Thu 23 February 2017, 13:20
ekdenton
Just call me: Ed #8
 
Alamogordo, NM
United States of America
I think i may have found the problem. with the install of windows after the new hard drive was installed the driver for the parallel port now needs to be re installed. I will have to order another parallel port or find a driver for this one, before i can proceed any further.
Reply With Quote
  #13  
Old Tue 28 February 2017, 17:17
MarkRH
Just call me: Mark
 
Maryland
United States of America
https://youtu.be/KiCLoQmuJ3g
If you haven't figur3d it out yet this is a great video. I ran I into a similar problem with mach not recognizing the parallel card , I had to go to device manager, ports (different name on mine), then open properties and you will see what letter number combination or numbers to put in mach port, hope that helped
Reply With Quote
Reply

Register Options Profile Last 1 | 3 | 7 Days Search Today's Posts Mark Forums Read

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mach 3 CV settings Greg J General - MM Operating 2 Wed 17 November 2010 14:49
Mach 3 sailfl 80. Computer Hardware & Software 6 Mon 13 September 2010 13:03
mach 3 setup help paul60 70. Control Systems 7 Tue 03 August 2010 11:02
Shopbot VS Mach 3 Cutter99 CNC motion control software 46 Mon 22 June 2009 04:21
Upgraded Mach, now the motors won't turn - Different ports/pins for later Mach Hugo Carradini Troubleshooting 19 Thu 25 October 2007 11:45


All times are GMT -6. The time now is 16:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.